اهمیت خدمات مشتری ممکن است با توجه به محصول یا خدمات ،صنعت و مشتری متفاوت باشد .میزان موفقیت این گونه ساز و کارها به داشتن کارکنانی که می توانند خود را با شخصیت مشتری تطبیق دهند ، بستگی دارد .در عین حال خدمات مشتری یعنی اولویت دادن و لزوم تفکر درباره انجام هر عملی که باعث رضایت مشتری و تامین نیازها و خواسته های او و ایجاد احساس راحتی و شادابی مشتری شود .ابتدا باید مراحل خرید مشتریان را بشناسیم .
مراحل خرید مشتریان :
مشتری هنگام استفاده از هر خدمت ، سه مرحله مهم را طی می کند ، اول خرید ، دوم استفاده از محصول یا خدمات ، سوم خرید مجدد .این مراحل را در ذیل می بینید :
به طور اصولی همیشه باید میزان کیفیت خدمات مشتری را نیز در هر مرحله اندازه بگیریم .برای ارزیابی کیفیت خدمات مشتری ، باید به این پرسش ها نیز پاسخ دهیم :
1- آیا مشتریان از تلاش های فروشگاه برای کمک به آن ها هنگام خرید راضی هستند ؟
2- آیا مشتریان از تحویل گرفتن و استفاده از خدمات رضایت دارند ؟
3- آیا رضایت مشتریان سبب می شود دائم به ما مراجعه و خرید هایشان را تکرار کنند ؟
متاسفانه ممکن است همه مشتریان در مراحل مختلف این فرایند ، یکدست نباشند . تعدادی از افراد خرید می کنند و تعدادی هم خرید نمی کنند .بنابراین باید از نوعی اندازه گیری مناسب برای هر سه گروه استفاده کرد :
1- مشتریان احتمالی که خرید نکرده اند
2- مشتریانی که خرید کرده اند
3-مشتریان از دست رفته
چه سوالات دیگری در خدمات مشتری مهم است ؟
ممکن است برای فروشگاه ، در برخورد با گروه اول ( مشتریان احتمالی ) این سوال ها مطرح شود : مشکل فرایند جذب یا فروش چیست ؟ چرا برخی مشتریان بالقوه آن را ناکافی دانستند و خرید نکردند ؟ چه چیزی مردم را وادار به خرید می کند ؟ و در یک کلام خدمات مشتری چگونه انجام می شود ؟
این اطلاعات که در ارتقای فرایند فروش موثر خواهد بود، فقط روی بازخورد خریدارانی حساب نمی کند که خواهان ارزیابی کیفیت کنونی فروشندگان هستند و یا فقط فروشندگانی را شامل نمی شود که در فکر طراحی فعالیت های جدید فروش برای جذب غیر خریداران هستند . هنگام بررسی مشتریان بالقوه در این زمینه ، بایدبین افرادی که هرگز با فروشگاه شما وارد گفت و گو نشده اند، ولی جز بازار هدف شما هستند ، فرق بگذارید .
مهارت های ارتباطی در خدمات مشتری
در مرحله ورود مشتریان به فروشگاه و خرید احتمالی آنان ، پنج عنصر کلیدی وجود دارد که باعث جذب و حفظ بیشتر مشتریان می شود :
1- خوشامد گویی :
با توجه به اینکه در دقایق اولیه یا حتی ثانیه های اولیه پس از ورود به فروشگاه ، نگرش مشتری درباره شکل می گیرد ، ارتباط اولیه بسیار اهمیت دارد .الزامی است اولین پرسنل فروشگاه که با مشتری تازه وارد برخورد می کند ، همراه با لبخند ، با یکی از عبارات سلام ، به فروشگاه … خوش آمدید و …از مشتری استقبال کند.
اگر تعداد کارکنانتان در سطح فروش زیادنیستند ، وظیفه خوشامدگویی بر عهده مدیر فروشگاه ، صندوق دار یا اولین کسی است که با مشتری ارتباط برقرار می کند .هدف از خوشامد گویی ایجاد حس خوب در بدو ورود مشتری است .
2- راهنمایی حین خرید:
ممکن است برخی از مشتریان درحین خرید ، نیاز به کمک و راهنمایی پرسنل داشته باشند . بنابراین دردسترس بودن پرسنل ، داشتن اطلاعات صحیح درباره کالاها ، آشنایی با رویه ها و همچنین دانستن روش صحیح پاسخ گویی به سوالات مشتریان دارای اهمیت خاصی می باشد .این سوالات می تواند در زمینه مکان قرارگیری یک کالای خاص ، مقایسه کیفیت و قیمت دو برند یک کالا ، قابلیت کاربرد یک کالا و موارد مانند آن باشد .
در زمینه پاسخ به مشتریان ، با توجه به اینکه مشتریان اطلاعاتی در زمینه اصطلاحات فروشگاهی ندارند ، همکاران به هیچ وجه نباید از اصطلاحات تخصصی همچون شلف ، پروموشون ، لاین ، دپو و مانند آن استفاده کنند .
لازم است پرسنل درباره تمامی کالاهای مربوط به فروشگاه اطلاعات کاملی داشته باشند تا در زمان پاسخ گویی به سوالات مشتریان ، بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند .این اطلاعات را می توان با مطالعه برچسب های روی محصول ، کالاها ، بروشورهای همراه کالا و از طریق پرسش از عوامل تامین کننده کسب کرد .
در هر فروشگاه و ترجیحا در فروشگاه بزرگ ،در کنار هر غرفه ، قفسه یا محل خرید، باید فرد یا افرادی به عنوان مشاور خرید یا کارشناس فروش حضور داشته باشند تا چنانچه مشتریان نیاز داشتند ، آنها را راهنمایی کنند و در خصوص کیفیت و کارایی محصول به ایشان اطلاع دهند ، زیرا با خرید اشتباهی محصول ، خاطره بدی از فروشگاه و خدمات مشتری در ذهنشان نقش می بندد .
3- بدرقه حین خروج :
با توجه به اینکه صندوقدار آخرین فردی است که با مشتری در تعامل است و آخرین برخورد در خدمات مشتری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است ، در این زمینه ، رعایت نکات زیر حایز اهمیت است :
الف) شایسته است همکاران در هنگام حضور مشتری در محل صندوق ، به صورت ایستاده به ارائه خدمات بپردازند .این کار ضمن انتقال حس احترام به مشتری ، امکان کنترل خروجی فروشگاه و کاهش احتمال سرقت را نیز به همراه خواهد داشت .
ب) اجناس در صدوق به شکل محترمانه ای به مشتری تحویل شود و از پرت کردن اجناس رسید شده در محل چک اوت صندوق جدا خودداری شود .
ج)الزامی است هنگام خروج مشتری ، با لبخند از یکی از جملات “خوش آمدید” ، “از خرید شما متشکرم”، “خدا نگهدار” ، شب یا روز خوبی داشته باشید ” استفاده شود .
منبع : کتاب خدمات مشتری نوشته سید جواد موسوی
برای مطالعه بیشتر به این منابع نیز می توانید مراجعه فرمایید:
https://www.salesforce.com/products/service-cloud/what-is-customer-service/
https://www.superoffice.com/blog/five-ways-to-deliver-excellent-customer-service/
بیشتر بخوانید :
آیا این نوشته برای شما مفید بود ؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید .
میانگین : 0 / 5. تعداد رای : 0