در مبحث امنیت فروشگاه ، اولویت امنیت کالا و موجودی یک فروشگاه و ضرورت جلوگیری از سرقت و دزدی، هیچ تردیدی وجود ندارد ولی آنچه که در موردش، بحث وجود دارد، این است که کدام ابزار، امنیت بیشتری برای فروشگاه ما ایجاد می کند و در نتیجه ضروری تر هست و استفاده ترکیبی از آنها به چه صورت می تواند باشد.
گیت فروشگاهی، دوربین مداربسته و تجهیزات بارکد، هرکدام کارکرد خاص خودشان را دارند و استفاده ترکیبی از آنها، بهترین بازده را دارد ولی از آنجا که در برخی موارد وجود هر سه به صورت همزمان امکان پذیر نیست، با تشریح نقاط قوت و ضعف و کارکردهای هرکدام، تلاش می کنیم تصمیم گیری را برای مدیران فروشگاه ها، راحت تر کنیم.
امنیت فروشگاه با تجهیز فروشگاه به دوربین مداربسته
دوربین مداربسته، ساده ترین و رایج ترین ابزار نظارتی و امنیتی در اماکن عمومی و از جمله فروشگاه ها می باشد که به دلیل داشتن کارکردهای ذیل، استفاده از آن برای ایجاد امنیت و جلوگیری از سرقت، توصیه می شود.
الف – نظارت همزمان بر اماکن مختلف، و اهمیت نداشتن فاصله در نظارت
شما با نصب دوربین مداربسته در نقاط مختلف یک یا چند فروشگاه، می توانید از یک نقطه و به صورت همزمان بر همه آنها نظارت مستمر داشته باشید و فرد یا افرادی را با راندمان بالا برای این کار استخدام کنید. این، کاریست که در همه فروشگاه های بزرگ برای امنیت فروشگاه انجام می شود ولی مشکلی که وجود دارد، وجود خطای انسانی و کاهش ضریب امنیت در نتیجه خطای انسانی می باشد. همچنین در فروشگاه های کوچک که در استفاده از نیروی انسانی محدودیت وجود دارد، معمولاً جنبه نظارتی دوربین چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد.
ب – امکان ضبط و مستند کردن سرقت و شناسایی سارق
اگر ما نمی توانیم، نظارت همزمان کامل بر فروشگاه داشته باشیم، اقلاً می توانیم پس از آگاهی از رخ دادن سرقت، تصاویر دوربین مداربسته را که به صورت بیست و چهار ساعته، ذخیره می شوند، بررسی و کم و کیف انجام سرقت را متوجه شویم. همچنین در صورت شناسایی سارق، می توانیم به مراجع قانونی مراجعه کرده و نسبت به استیفای حقمان اقدام کنیم. در بسیاری از فروشگاه های نسبتاً کوچک، معمولاً هر از چندی تصاویر را بازبینی کرده و نسبت به بروز اتفاقات نامطلوب آگاهی پیدا می کنند. در این مورد هم، مشکلی که وجود دارد، این است که معمولاً پس از انجام سرقت، ما دسترسی به مجرمین نداریم و پیدا کردن آنها مستلزم صرف زمان و هزینه بوده و تضمینی بر به نتیجه رسیدن هم وجود ندارد. البته توجه داریم که وجود دوربین مداربسته، امکان نظارت بر عملکرد پرسنل و بررسی خطاها و جرم های دیگر را نیز برای ما فراهم می کند و از ایجاد سوءتفاهم در این گونه موارد، جلوگیری می کند.
ج – بحث حریم خصوصی
بی شک در برخی اماکن، نصب دوربین مداربسته، حریم خصوصی افراد ثالث را خدشه دار می کند و ما مجاز به این کار نیستیم ولی اماکنی هم وجود دارند که تصمیم گیری در این خصوص به عهده ما هست و می توانیم با اعلام این موضوع به افراد حاضر، ملاحظه اخلاقی را مرتفع کرده و ماوقع را به وسیله دوربین های مداربسته ضبط کنیم. مثلاً در مشاعات آپارتمان ها و همچنین فروشگاه ها، صرف اطلاع رسانی در خصوص وجود دوربین مداربسته، ماهیت خصوصی محل را تغییر داده و اتفاقاً برای افراد سالم، امنیت بیشتری ایجاد می کند.
بدیهی است کسانی که به تصاویر دوربین مداربسته ها دسترسی دارند، همواره مسئولیت اخلاقی دارند و بهتر است عملکرد آنها نیز همواره تحت نظارت باشد.
تجهیز فروشگاه به گیت فروشگاهی
گیت دزدگیر فروشگاهی، برای حفاظت و امنیت فروشگاه، در مقابل دله دزدی و به هنگام دایر بودن فروشگاه به کار می رود و به این صورت هست که یک گیت در خروجی فروشگاه و لیبل ها یا تگ هایی بر روی کالاها الصاق می شود. به هنگام فروش، فروشنده، تگ ها را از روی کالاها جدا یا غیر فعال می کند و در صورتی که کالایی بدون مجوز از فروشگاه خارج شود، به دلیل فعال بودن تگ روی آن، باعث ایجاد آلارم توسط گیت خروجی می شود و پرسنل را نسبت به خروج غیرمجاز کالا آگاه می سازد.
امتیاز گیت فروشگاهی، نسبت به ابزارهای امنیتی دیگر، این است که نیازی به نظارت مداوم نیروی انسانی ندارد و صرفاً در صورت سرقت، به پرسنل فروشگاه هشدار می دهد و آنها می توانند از سرقت جلوگیری کنند.
امتیاز دیگر گیت فروشگاهی، سرعت بالای آن می باشد که فرصت را از دزدها می گیرد و به همین دلیل، گیت امنیتی، بیشتر یک ابزار پیشگیری می باشد و در واقع، جرمی رخ نمی دهد که بخواهیم آن را پیگیری کنیم و برایش زمان و انرژی صرف کنیم.
با این حال، گیت فروشگاهی، محدودیت هایی هم دارد و برخی فروشگاه ها و کالاها، به دلیل مسائل فنی، امکان تجهیز به این سیستم وجود ندارد. توضیحات کامل، در این خصوص در مقاله گیت فروشگاهی برای اصناف مختلف، در همین وبسایت به صورت کامل توضیح داده شده است.
اتوماسیون فروشگاه و تجهیز به سیستم بارکد
اگرچه، سیستم های بارکد، معمولاً با عنوان ابزارهای حفاظتی و امنیتی، نامیده نمی شوند ولی این موضوع، دلیل نمی شود که از جنبه های حفاظتی آنها در امنیت فروشگاه غافل شویم.
در واقع، نخستین گام برای حفاظت از سرمایه و کالا در یک فروشگاه، احاطه اطلاعاتی کامل به روند خرید و فروش و موجودی کالا می باشد و بسیاری از فروشگاه هایی که سیستم فروش آنها سنتی می باشد، اصولاً از بسیاری از سرقت ها و ضررهای فروشگاه، اطلاع پیدا نمی کنند که بخواهند از آن جلوگیری کنند که این موضوع، یکی از دلایل بسیار شایع ورشکستگی فروشگاه ها و آگاهی دیرهنگام مدیران از این موضوع می باشد.
سیستم های بارکد، بسته به صنف فروشگاه، می تواند شامل تجهیزات مختلفی باشد؛ نرم افزار فروشگاهی، بارکدخوان و فیش پرینتر در اکثر موارد مورد نیاز هست و در برخی از آنها، لیبل پرینتر نیز باید تهیه شود که در مقاله سیستم کامل بارکدخوان فروشگاهی، به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.
واقعیت مطلب این است که سیستم بارکد، نه از سرقت جلوگیری می کند و نه برای پیگیری سرقت انجام شده، کمکی به شما می کند و شاید یک ابزار امنیت فروشگاه به صورت مستقیم نباشد ولی به عنوان یک ابزار آگاهی بخش، شما را به نسبت به عدد و رقم ها، فروش، میزان سود، کسر کالا و موجودی، مطلع می سازد و به شما می گوید که ابزارهای دیگر، همچون دوربین مداربسته، گیت فروشگاهی و … چقدر، در پیشگیری از سرقت موفق بوده اند و چگونه می توان عملکرد آنها را بهبود بخشید و یا کدام ضعف ها باید مرتفع گردد.
نتیجه گیری
ابزارهای امنیتی و حفاظتی مختلف ، هرکدام نقاط قوت و ضعف خاص خودشان را دارند و بسته به محل استفاده، می توانند به صورت ترکیبی و یا جداگانه مورد استفاده قرار گیرند، آنچه که مهم هست، این است که ما مشکل امنیت فروشگاه خود را به درستی، تشخیص دهیم و از ابزاری استفاده کنیم که بهترین نتیجه را برای ما دارد و باعث می شود، کمترین ضرر متوجه فروشگاه گردد.
آیا این نوشته برای شما مفید بود ؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید .
میانگین : 5 / 5. تعداد رای : 4