فروشگاه های زنجیره ای و هایپرمارکت ها طی یکی دو دهه اخیر، رونق فزاینده ای را تجربه کردند، تا جایی که گاه صحبت از تعطیلی فروشگاه ها و سوپرمارکت های محلی هم به میان آمده است. پرسشی که مطرح هست، این است که این روند در آینده به چه صورت خواهد بود و طی سال های آتی، رقابت بین سوپرمارکت ها و هایپرمارکت ها یا فروشگاه های زنجیره ای به چه شکلی خواهد بود.
هایپرمارکت ها چه دارند که مردم، آنها را به سوپرمارکت های سرکوچه و محلی ترجیح می دهند و آیا سوپری ها و بقالی ها نمی توانند با تحصیل این مزایا، با هایپرها و فروشگاه های زنجیره ای رقابت کنند؟
عامل قیمت
• مهم ترین عاملی که بیشینه افراد، آن را از دلایل پیشتازی هایپرمارکت ها و فروشگاه های زنجیره ای، می دانند، قیمت های پایین تر و تخفیف های فروشگاه های بزرگ می باشد که به صورت واقعی یا تصنعی به مشتریان عرضه شده و آنها را به این فروشگاه ها جذب می کنند. سخن درباره تخفیف های غیرواقعی بسیار توان گفت؛ ارائه محصولات با تاریخ تولید قدیمی، الزام تأمین کننده ها به ارائه بسته بندی های مشابه با کیفیت و وزن متفاوت، درج قیمت های مصرف کننده غیرواقعی و …ترفندهایی هستند که بعضی از فروشگاه های بزرگ از آنها استفاده می کنند تا مطالبه تخفیف مشتریان را به صورت کاذب پاسخ دهند ولی خیلی بعید نیست که مصرف کنندگان در عصر دانش و اطلاعات، با پی بردن به ماهیت بعضی تخفیف ها، کم کم نسبت به فروشگاه های تخفیف دائمی، دلسرد شده و جذب فروشگاه های کوچک با تخفیف های واقعی شوند. همچنین، سوپرمارکت ها و فروشگاه های محلی، می توانند در حد امکان، تخفیف هایی را برای مشتریان وفادار خود در نظر گرفته و با فروشگاه های بزرگ رقابت کنند.
• خرید با آزادی عمل و فراغ بال
فروشگاه های زنجیره ای و هایپرمارکت ها به دلیل وسعت بالایی که دارند، برای مشتری این امکان را فراهم می کنند که زمان بیشتری را در فروشگاه صرف کرده و از خرید خود لذت ببرند. همچنین خریداران فرصت پیدا می کنند در مورد اقلام مورد نیاز بیشتر فکر کنند و چیزی را از قلم نیندازند. مجهز بودن برخی از این فروشگاه ها به کیوسک های سلف سرویس، حتی به مشتری امکان می دهد که تمام مراحل خرید و پرداخت را بدون کوچکترین تعاملی با نیروی انسانی انجام دهد که ممکن است برای عده ای جذاب باشد.
تجربه خریدی که به این شکل برای مشتری ایجاد می شود، امتیاز خاص هایپرمارکت ها و فروشگاه های بزرگ می باشد و شاید بهتر باشد، سوپرمارکت ها، این ضعف را بپذیرند و با ایجاد تجربه خریدی متفاوت با تکیه بر امتیازات خاصی باشند که فقط فروشگاه های کوچک می توانند، آن را دارا باشند.
• ارائه فیش و فاکتور
مدیریت سوپرمارکت کار دشواریست و مدیریت هایپرمارکت بسیار دشوارتر. بنابراین حجم بالای کار در این فروشگاه ها، بدون اتوماسیون سیستم و تجهیز به نرم افزار حسابداری فروشگاهی و تجهیزات بارکد از قبیل بارکدخوان، فیش پرینتر و … میسر نخواهد بود. با تجهیز فروشگاه های بزرگ به این سیستم ها، مشتریان برای خرید خود، فیش و فاکتور دریافت می کنند که شاید از نظر مدیران فروشگاه، خیلی اهمیت نداشته باشد ولی واقعیت آن است که خریداران همواره نسبت به پولی که پرداخت می کنند، حساسیت دارند و احتمال اشتباه در حساب و کتاب فروشنده، آنها را اذیت می کند. خریداران با دریافت فاکتور، اقلام خریداری شده را با فاکتور مقایسه کرده و از بابت عدم اشتباه و قیمت ها، خیال شان راحت می شود.
این موضوع در فروشگاه های کوچک تر که فاکتور نمی دهند و حساب و کتاب خود را با ماشین حساب انجام می دهند، صادق نیست و خریدارانی که دچار شک و تردید نسبت به محاسبات فروشنده شده اند، ترجیح می دهند خرید آتی خود را از جایی انجام دهند که همه چیز به صورت شفاف بر روی فاکتور درج شده است. مشتریان، معمولاً نه در مورد شک و تردید خود سخنی می گویند و نه تصمیمی که برای خرید نکردن گرفته اند ولی سری بعدی که جهت خرید از منزل خارج می شوند، مقصد دیگری را که احتمالاً نزدیک ترین هایپرمارکت یا فروشگاه زنجیره ای می باشد، انتخاب می کنند.
در خصوص فضای بزرگ فروشگاه های زنجیره ای، گفتیم که سوپرمارکت ها شانس زیادی برای رقابت در آن مورد ندارند ولی تجهیز فروشگاه به تجهیزات مبتنی بر بارکد، اتفاقاً در سوپرمارکت ها و بقالی ها، بسیار راحت تر و با هزینه کمتری قابل انجام است و قیمت سیستم کامل بارکدخوان فروشگاهی، شامل یک رایانه ارزان قیمت، یک نرم افزار فروشگاهی، یک بارکدخوان و یک فیش پرینتر برای سوپرمارکت، اندکی بیشتر از هزینه ای است که مدیر یک سوپرمارکت ماهانه، برای یک نیروی کار پرداخت می کند.
تجهیز سوپرمارکت به سیستم و تجهیزات بارکد، علاوه بر اینکه به راحتی کار فروش و رضایت بیشتر مشتری منجر می گردد، باعث انضباط مالی فروشگاه شده و از بروز اختلاف حساب با تامین کننده ها که در نتیجه بی نظمی مالی به وجود آمده و به ضرر مدیر سوپرمارکت می انجامد، جلوگیری می کند.
با عنایت به آنچه گفته شد، عواملی که به عنوان مزایای هایپرمارکت ها و فروشگاه های زنجیره ای ذکر شدند، می توانند کم و بیش در سوپرمارکت ها هم کم و بیش اجرایی شده و بازی را به نفع آنها عوض کنند؛ تخفیف برای مشتریان وفادار و فاکتورهای نسبتاً سنگین، مشتریان را به خرید بیشتر ترغیب می کند، فضای بزرگ تر می تواند کار گشا باشد ولی امتیازی نیست که سوپرمارکت بتواند با هزینه مناسب آن را تحصیل کند، با این حال، آنچه که با هزینه پایین تر و حتی کیفیت بهتر، می تواند در سوپرمارکت ها اجرایی شود، اتوماسیون فروش و تجهیز به ابزارهایی همچون نرم افزار فروشگاهی، بارکدخوان، فیش پرینتر و .. است، هرچند که سوپرمارکت ها و فروشگاه های محلی، در این مورد، علیرغم سهولت مطلب، قافیه را به فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای باخته اند.
در نوشته ای با موضوع موانع ذهنی تجهیز سوپرمارکت به سیستم کامل بارکدخوان فروشگاهی، دلایل این باخت را به تفصیل مورد بررسی قرار داده ایم و در دو مطلب مراحل تجهیز و نصب سیستم کامل بارکدخوان فروشگاهی و قیمت سیستم کامل بارکدخوان فروشگاهی، به صورت عملیاتی تر، توضیح داده ایم که چگونه یک سوپرمارکت و فروشگاه محلی، می تواند فروش و مسائل مالی خود را به سادگی، ماشینی کرده و سرعت و دقت سیستم خود را افزایش دهد.
آیا این نوشته برای شما مفید بود ؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید .
میانگین : 5 / 5. تعداد رای : 2