دزدی و سرقت فروشگاهی
پدیده دزدی فروشگاهی (Shoplifting) معضلی است که از ابتدای پیدایش مغازه ها، بازارها و فروشگاه ها وجود داشته است. افرادی که این کار (جرم) را انجام می دهند، انگیزه های متفاوتی دارند. از نیازمندی های مالی و فقر گرفته تا مشکلات روانی و حتی ایجاد خسارت به دلیل رقابت شغلی! اما چیزی که در واقعیت اولویت یک فروشگاه دار می باشد، جلوگیری از ایجاد خسارت ناشی از این جرایم کوچک ( دله دزدی ) یا جرایم پیشرفته تر آن است. این پدیده در جوامع غربی که بعد از جنگ جهانی دوم به سمت خرده فروشی زنجیره ای و عرضه کالاهای انبوه در مقیاس بالا و فروشگاههای متعدد حرکت می کردند، نمود بیشتری یافت.
تا اینکه از ابتدای دهه نود میلادی کم کم سیستم های الکترونیکی امنیتی برای فروشگاه ایجاد شدند که به آنها به اختصار (EAS) یا سامانه نظارت الکترونیکی کالا می گویند. با گذشت سال ها و پیشرفت تکنولوژی، این سیستم ها نیز به روز شدند اما در حالت استاندارد کلاس ساختاری آنها ثابت مانده است.
مبنای عملکرد این دستگاه ها به این صورت است که در ورودی فروشگاه پایه (ها)یی قرار می گیرد که در واقع سیستم اصلی تشخیص می باشد. سپس بر روی کالاها برچسب (تگ) هایی الصاق می شوند که توسط سوزن و یا لیبل برچسبی و یا انواع دیگر به کالاهای مورد نظر چسبانده می شوند. هر کالایی که فروخته شود، در پیشخوان فروشنده این برچسب ها از کالا جدا (خنثی) می شوند. در صورتی که کالایی به طور غیر مجاز از میان پایه های نصب شده در ورودی فروشگاه بگذرد، دستگاه به سبب تشخیص این برچسب ها هشدار (آلارم) می دهد .
پس در واقع هر سامانه ضد سرقت فروشگاهی یا گیت دزدگیر فروشگاهی از سه بخش اصلی تشکیل می شود :
الف) سیستم دزدگیر (تشخیص دهنده )
ب) تگ های ضد سرقت (به صورت کاغذی یا پلاستیکی)
ج) دستگاه خنثی کننده تگ ها و برچسب ها
در تصاویر زیر می توانید بخش های مختلف یک سیستم گیت ضد سرقت فروشگاهی را مشاهده نمایید :
برچسب ها و تگ های ضد سرقت برحسب نوع استاندارد و موارد مصرف می توانند انواع و اقسام مختلفی داشته باشند. هر کدام از انواع تگ ها و یاادوات جانبی آنها در تلفیق با هم و یا به تنهایی کاربردهای خاصی دارند. می توان گفت که تقریبا برای انواع کالاهای مختلف، تگ های متنوعی نیز تولید شده است. انواع دیگری از تگ و لیبل دزدگیر را در تصویر زیر ببینید :
انواع سیستم های گیت دزدگیر فروشگاهی
سیستم های دزدگیر فروشگاهی یا گیت فروشگاهی (که در کشور ما حتی به دزدگیر لباس! نیز شهرت دارند )به سه نوع طبقه بندی عمده ساختاری تقسیم می شوند :
1- سیستم های رادیو فرکانس (RF)
2- سیستم های مغناطیس صوتی (AM)
3- سیستم های الکترو مغناطیس (EM)
سیستم های گیت فروشگاهی رادیو فرکانس (RF) :
این سیستم ها بر پایه امواج رادیویی در رنج های فرکانسی مختلفی کار می کنند: از رنج 1.95 مگاهرتز تا 10.2 مگاهرتز اما معمول ترین فرکانس 8.2 مگاهرتز می باشد. دقت کنید که دستگاه شما در هر فرکانسی که کار کند لازم است که نوع تگ ها و برچسب های شما نیز از همان فرکانس باشد تا موقع عبور از گیت برای آن قابل تشخیص باشد.
این سیستم معمولاً در دو شکل تک پایه و دوپایه وجود دارد. در حالت دو آنتن بطور معمول در هر بدنه از آنتن یک برد الکترونیکی قرار می گیرد که یکی به عنوان گیرنده و دیگری به عنوان فرستنده عمل می کند.
گاهی اوقات هر دو برد در یک برد ترکیب شده و به صورت یک پایه استفاده می شوند که به ان آنتن مونو یا تک پایه نیز گفته می شود. گیت های تک پایه به علت رنج کم شناسایی کاربرد کمی دارند ولی در برخی اماکن مانند هایپرمارکت های بزرگ به دلیل اشغال کردن فضای کمتر، هزینه پایین تر در تعداد بالا در راهروی خروجی صندوقداران نصب می شوند.
سیستم های RF بدلیل هزینه پایین تر و رنج وسیع تگ های مختلف ( از جمله برچسب های مسطح مربع شکل ) کاربرد نسبتا وسیعی دارند. در ضمن در هایپرمارکت ها بدلیل استفاده وسیع و تنوع کالایی مختلف از سیستم های RF استفاده می گردد.
سیستم های گیت فروشگاهی فرکانس صوتی (AM) :
این سیستم ها در رنج فرکانس صوتی کار می کنند. فرکانس آنها روی 58 کیلوهرتز می باشد. نسبت به سیستم های RF دامنه شناسایی بیشتری دارند و دهنه عریض تری را تحت پوشش دارند. در ضمن به دلیل دارا بودن لیبل های مستطیل شکل و عملکرد به نسبت بهتر در مجاورت فلز در مقایسه با RF در فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی و داروخانه ها استفاده می شوند.
این سیستم ها نیز دارای گیت تک پایه هستند ولی کاربرد کمی دارد. ازطرفی پوشش وسیعتر شناسایی دهانه ورودی باعث می شود که در فروشگاه های وسیع مورد استقبال قرار بگیرند .
سیستم های گیت فروشگاهی الکترومغناطیسی (EM) :
دارای کمترین میزان استفاده و کاربرد در میان دیگر انواع گیت های ضد سرقت می باشند. دارای برچسب های رشته ای می باشند که قابلیت فعال شدن مجدد را نیز دارند. از این رو مورد استفاده متداول آنها در سیستم های امانت دهی مثل کتابخانه های عمومی می باشد که نیاز دارند تا تگ دزدگیر را بعد از غیر فعال کردن، دوباره فعال کنند.
از نظر دامنه شناسایی کمترین قدرت شناسایی را دارند و معمولا بیشتر از هشتاد سانتیمتر بین دوپایه آنها نباید فاصله باشد. در ضمن از نظر هزینه چندین برابر دیگر سیستم ها هستند.
شما می توانید برای مطالعه بیشتر در مورد گیت دزدگیر فروشگاهی به مقاله زیر نیز مراجعه کنید :
چگونه یک گیت فروشگاهی مناسب بخریم ؟
آیا این نوشته برای شما مفید بود ؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید .
میانگین : 5 / 5. تعداد رای : 3